Bevalling

Een bevalling is een spannende gebeurtenis. Wij stellen je graag gerust, door je goed in te lichten over de mogelijkheden.
Ga jij binnenkort bevallen en ben je nog niet bij ons ingeschreven? Doe dat dan nu nog via ons online inschrijfformulier.

Verloop van een bevalling

Tussen de 37 en 42 weken zwangerschap mag je onder onze begeleiding bevallen. De meeste bevallingen vinden in deze periode plaats. Mocht je buiten deze termijn gaan bevallen, dan wordt je verder begeleid in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog. Voorafgaand aan de bevalling kunnen de volgende symptomen zich voordoen:

Harde buiken & voorweeën of indalingsweeën

Harde buiken komen aan het einde van de zwangerschap vaker voor en kunnen geen kwaad. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder die niet pijnlijk zijn. Ze komen niet met regelmaat en nemen af bij rust. Ze kunnen wel ongemakkelijk zijn. Vaak zijn ze gerelateerd aan drukte, zowel geestelijk als lichamelijk. Ook kan een blaasontsteking de oorzaak zijn.
Wanneer deze harde buiken niet afnemen met rust is het advies om je urine te laten controleren op een blaasontsteking.
Voorweeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die met name aan het einde van de zwangerschap voorkomen. Ze zijn kort van duur, zo’n 20-30 seconden en kunnen wel een paar uur aanhouden. Dit gebeurt vooral ´s nachts. Deze voorweeën zorgen niet voor ontsluiting, maar wel voor het soepel en weker worden van de baarmoedermond.
Indalingsweeën zijn steken laag in de onderbuik of in de vagina. Ze zorgen ervoor dat het kindje gaat indalen of nog wat dieper in het bekken komt. Niet iedereen krijgt hiermee te maken. Zeker wanneer het niet meer het eerste kindje is, kan het ook zijn dat het hoofdje pas gaat indalen tijdens de bevalling.

Verloop van de bevalling

De bevalling kan op twee manieren beginnen. Doordat de vliezen breken of door het starten van weeën. Tijdens de bevalling gebeurt er heel wat in je lichaam. Als je de baarmoeder vergelijkt met een grote ballon met een tuutje eraan, dan is de ballon de baarmoeder en het tuutje de baarmoedermond.

De eerste fase van de bevalling wordt de latente fase genoemd. Deze weeën zorgen ervoor dat de baarmoedermond soepel en week wordt. Daarnaast wordt de baarmoedermond steeds korter en verdwijnt zelfs helemaal, dit noemen we verstrijken van de baarmoedermond. Ook krijg je op deze weeën de eerste centimeters ontsluiting.

De bevalling kan ook beginnen doordat de vliezen breken. Mocht dit het geval zijn, kijk dan even goed naar de kleur van het vruchtwater. Heeft het kindje in het vruchtwater gepoept? Dan is het vruchtwater niet helder en vaak groen of bruin van kleur. Dan is extra controle nodig in het ziekenhuis. Meestal beginnen de weeën binnen 24 uur na het breken van de vliezen. Mocht dit niet zo zijn, dan verwijzen we je naar het ziekenhuis.

Daarna ga je de actieve fase in. In deze fase komen de weeën zeer regelmatig, ongeveer om de 3 minuten, en duren 60 seconden. Met deze weeën bereik je de 10 cm ontsluiting en dit gaat gemiddeld met 1 cm per uur. Bij een tweede kindje of meer gaat dit vaak sneller.

Wanneer je 10 cm ontsluiting hebt bereikt zit het hoofdje vaak zo diep dat het op de anus drukt. Dit veroorzaakt persdrang. Het lukt niet meer om de weeën weg te zuchten, en je lijf wil mee persen. Je gaat nu de laatste fase van de bevalling in. Voor een eerste kindje moet je gemiddeld 1 uur persen. Bij een tweede kindje of meer gaat dit sneller.

Als wij bij je thuis komen, zullen we de weeën observeren om een goed beeld te krijgen waar je ergens in de bevalling zit en hoe het gaat met het opvangen van de weeën. Daarnaast voelen we aan je buik en luisteren we naar de harttonen van de baby.

Wanneer we vinden dat je goed aan het bevallen bent, dan doen we ook een inwendig onderzoek. Door middel van dit onderzoek kunnen we voelen hoe lang de baarmoedermond nog is en of deze soepel en week wordt. Daarnaast wordt er door middel van inwendig onderzoek gevoeld of er al wat ontsluiting is. Afhankelijk van de bevindingen wordt er dan besproken of we bij je blijven en alles klaarzetten of dat er nog even geduld nodig is. Zo nodig krijg je persoonlijke belinstructies.

Wanneer bel je ons?

Bel ons voor 37 weken altijd gelijk als je weeën, bloedverlies of vochtverlies hebt.

Beval je van je eerste kind?

  • Dan bel je met de dienstdoende verloskundige bij twee uur lang weeën om de vier minuten die één minuut aanhouden.
  • Verder bel je als je vliezen zijn gebroken en je daardoor vruchtwater verlies. Als het hoofdje van je kind nog niet ingedaald is, moet je altijd gelijk even bellen. Als het vruchtwater bruin of groen van kleur is of je twijfelt hierover, bel dan ook direct. Als de vliezen ’s nachts gebroken zijn en het helder van kleur is, neem dan ’s ochtends gelijk even contact op met de dienstdoende verloskundige. Probeer nog even te slapen als dit lukt.
  • Bloedverlies met slijm is normaal tijdens de bevalling. Heb je in korte tijd veel helderrood bloedverlies? Bel dan de dienstdoende verloskundige.

Beval je van je tweede (of meerdere) kind?

De belinstructies zijn bijna hetzelfde als bij je eerste kind maar vaak gaat de bevalling vlotter.

  • Bel de dienstdoende bij een uur lang weeën om de vijf minuten die een minuut aanhouden.

Daarnaast is het belangrijk te bellen als je je kindje minder of niet voelt bewegen of als je je ongerust maakt.

Thuis of poliklinisch in het Amphia

Als de zwangerschap normaal verloopt kun je kiezen waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch in het Amphia ziekenhuis. Het is belangrijk dat je de plaats kiest waar jij en je partner zich ontspannen voelen.

Thuis

Een thuisbevalling heeft als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. Wanneer de bevalling goed doorzet, zullen we bij je blijven om je zo goed mogelijk te begeleiden en er voor jullie te zijn.
De kraamverzorgster wordt door ons gebeld en samen zorgen we dat alle spullen klaarstaan voor de bevalling.
Er bestaan situaties waarin het niet meer verantwoord is om thuis te bevallen. In dat geval gaan we alsnog naar het ziekenhuis. Afhankelijk van de situatie zal dit met eigen vervoer of per ambulance gebeuren.
Wanneer de bevalling thuis plaatsvindt, zorgt de kraamverzorgster er voor dat alles wordt opgeruimd, dat je wordt gewassen en dat de baby wordt verzorgd. Op die manier kunnen jij en je partner na de bevalling bijkomen en genieten van de eerste momenten met jullie baby.
Het is belangrijk dat je zelf zorgt dat alle benodigdheden aanwezig zijn en binnen handbereik staan. Het is handig om het kraampakket in de doos te laten zitten. We adviseren ook om een ziekenhuis tas klaar te zetten zodat we, indien nodig, meteen kunnen vertrekken.

Poliklinisch in Amphia Molengracht

Je kunt er ook voor kiezen om zonder medische indicatie, dus op eigen verzoek, in het ziekenhuis te bevallen. Dan gaan we naar het ziekenhuis Amphia Molgengracht. In dit geval begeleiden wij de bevalling en is er een kraamverzorgster bij de bevalling om ons te assisteren.
We zullen meestal eerst een keer bij je thuis langskomen. En zullen dan samen bepalen wanneer het beste moment is om naar ziekenhuis toe te gaan. Wij zullen het ziekenhuis bellen om te melden dat jullie er aan komen, meestal ga je met eigen vervoer daarnaartoe. Bij de ingang van het ziekenhuis staan rolstoelen, hier kan je gebruik van maken.

Bekijk het filmpje van de looproute op de website van Annature
De Verloskamers vind je op route 28 in amphia molengracht.

Op twee kamers zijn er bevalbaden aanwezig.
Je ligt met de baby altijd samen op een eigen kamer. Aanstaande vaders kunnen ook blijven.
Een poliklinische bevalling op wordt gedeeltelijk vergoed door je zorgverzekeraar. Er is vaak een eigen bijdrage. Controleer dit van tevoren zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het kan zijn dat alles volledig wordt vergoed wanneer je aanvullend verzekerd bent.

Bij complicaties

Als zich complicaties voordoen, dragen we de zorg over aan de gynaecoloog. Er is dan sprake van een medische indicatie. Daar neemt de klinische verloskundige de begeleiding van ons over.
Tevens kan het bij complicaties voorkomen dat je langer in het ziekenhuis moet blijven. Dit wordt met je besproken wanneer het zich voordoet.

Geboortewensplan

In een geboorteplan beschrijf je jouw wensen rondom de bevalling. Het is bedoeld voor jezelf, je partner, je verloskundige of andere zorgverleners. Door het geboorteplan laat je zien wat voor jou belangrijk is. Degene die je bevalling begeleidt, kan hier zoveel mogelijk rekening mee houden.
Wil je hier meer informatie over? Ga dan naar de website www.deverloskundige.nl

Pijnstilling tijdens de bevalling

Bijna alle vrouwen ervaren pijn tijdens de bevalling. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert.

Ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen helpen de weeën op te vangen. Het lichaam van een vrouw maakt tijdens de bevalling zelf stoffen met een pijnstillend effect aan. Dit zijn endorfines, die ervoor zorgen dat de pijn beter te verdragen is. Toch kan de pijn als ondraaglijk ervaren worden, door bijvoorbeeld uitputting, angst of spanning.

Wanneer wordt vastgesteld dat de bevalling begonnen is, zullen wij je begeleiden. Dit gebeurt om te voorkomen dat de bevalling te lang gaat duren, en dat de bevalling je uit zal putten, waardoor je minder goed in staat bent om de weeën op te vangen.

De continue ondersteuning, het tijdig beginnen met een verticale houding tijdens de ontsluitingsfase (staan of rondlopen), het regelmatig veranderen van houding, of het nemen van een bad of douche bevordert de voortgang, verhoogt het comfort, en vermindert de behoefte aan pijnbestrijding met medicamenten.

Juist thuis heb je goede mogelijkheden om je beleving van de pijn te beïnvloeden. Wij kunnen je hierin begeleiden.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen thuis vaak minder pijn ervaren. Sommige vrouwen maken gebruik van geboorteTENS, acupunctuur of andere methoden. Je kunt ook medicijnen tegen de pijn krijgen. Voorpijnbestrijding met medicijnen moet je altijd naar het ziekenhuis. De reden is dat bij toediening van medicijnen voortdurend je hartslag, bloeddruk en ademhaling moeten worden gecontroleerd. Ook de conditie van je kindje moet worden bewaakt (registratie van de hartslag via een cardiotocogram of CTG). De apparatuur daarvoor is alleen in het ziekenhuis beschikbaar.

De volgende behandelingen kunnen in het ziekenhuis worden toegepast:

  • Ruggenprik (epidurale analgesie)
  • Pompje met remifentanil
  • Relivopam (lachgas)

Je kunt tijdens de bevalling altijd aangeven dat je graag medicijnen tegen de pijn wil krijgen. Er wordt dan op dat moment gekeken of dat mogelijk is en wat de mogelijkheden zijn. In een bevalplan kan ook een eventuele pijnstillingswens worden opgenomen.

Voor meer informatie over pijnbestrijding ga naar de website www.deverloskundige.nl

Tips voor de bevalling

Er zijn diverse manieren waarop je kunt bevallen. Zo lang jij en je kindje het goed maken ben je hier vrij in. Bespreek met ons wat je graag wilt. Tijdens de bevalling zelf ervaar je pas echt wat je prettig vindt. Wij staan overal voor open, alles kan en mag, tenzij wij om medische redenen anders adviseren, maar dat doen wij wel nadat wij uitleg hebben gegeven waarom dit zo is en in samenspraak met jullie. Het is goed om een zwangerschapscursus te volgen. Je bent dan beter voorbereid op de bevalling.
Bevallingshoudingen – de Verloskundige (KNOV)

Liggend in bed bevallen

Het kan fijn zijn in bed te liggen als je erg moe bent. Hoewel de zwaartekracht dan niet meewerkt, zijn er al miljoenen baby’s op deze manier geboren.

Op je knieën bevallen

Door op je knieën te gaan zitten, werkt de zwaartekracht ook goed mee. Dit kan ook op bed. Je moet dan wel zorgen dat je handen wat hoger kunnen steunen en dat je de billen laag houdt. Je partner kan daarmee helpen door met zijn rug tegen het hoofdeinde van het bed te gaan zitten. Tijdens een wee kan je je dan aan je partner vasthouden.

Bevallen met de baarkruk

Een baarkruk hebben we altijd bij ons. De baarkruk is eigenlijk een kruk met aan de voorkant een opening. Je partner zit op een stoel achter je zodat je tegen hem aan kunt leunen. Omdat je rechtop zit, helpt de zwaartekracht je bij het persen. Ook geeft het meer ruimte in je bekken en krijg je een betere doorbloeding van de bekkenbodem. Lukt het persen op bed bijvoorbeeld niet goed, dan zullen we je vragen om de baarkruk te proberen.

Bevallen in de hurkzit

Tijdens de wee zak je door je knieën en kantel je je bekken iets naar voren. Je partner moet je hierbij wel helpen. Die kan b.v. op een stoel gaan zitten, zodat als je op je hurken zit, je met je armen op zijn benen kan steunen. Veel vrouwen kunnen niet heel lang op hun hurken zitten. Ga buiten een wee gewoon weer staan en in het begin hoef je ook niet zo door je knieën te gaan. Pas als het hoofdje voor een klein stukje zichtbaar is, zak je zoveel mogelijk door je knieën en kantel je je bekken naar voren. Op deze manier wordt de bekkenuitgang iets groter.

In bad bevallen

Vooral tijdens de ontsluiting is het fijn om in bad te gaan. Warm water ontspant en helpt om vlotter te bevallen. Bij warmte komt er meer endorfine vrij en dit werkt pijnstillend. Warm water zorgt ervoor dat je je spieren ontspant, dit helpt ook weer voor een vlotter verloop van de bevalling. Als je het fijn vindt kun je zolang in bad blijven als je maar wilt. In het Amphia 2 kamers met een bevalbad. Geef het vooraf aan wanneer je in bad wil bevallen, dan proberen we hier rekening mee te houden.

Gratis echo geslachtsbepaling

Gratis echo geslachtsbepaling vanaf de 16e week

voor alle cliënten van De Ooievaar.