Anticonceptie

Anticonceptie consult

Iedere vrouw is anders qua lichaam en wensen. Zodoende is het goed om te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Tijdens het anticonceptieconsult nemen we de diverse anticonceptiemethoden door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Dit gesprek vindt plaats tijdens de nacontrole na de zwangerschap. Ben je niet bij een van onze verloskundigen bekend of ben je nog niet zwanger geweest, dan bespreken we alles tijdens een apart anticonceptieconsult. Dit gesprek zal ongeveer een half uur duren.

Bij gezonde vrouwen met een ongecompliceerde medische voorgeschiedenis kunnen wij een recept voor het hormoonvrije spiraal (T-Safe, Ballerine, Multi-Safe short), het hormoonhoudende spiraaltje (Mirena, Kyleena) of ‘de pil’ voorschrijven. Indien gewenst plaatsen wij ook het spiraal. Mocht je besluiten een spiraal te laten plaatsen, dan bespreken we ook het afnemen van een mogelijke soa (seksueel overdraagbare aandoening) test. Het is namelijk belangrijk om vóór de plaatsing van een spiraaltje een soa uit te sluiten.

Spiraalplaatsing

De behandeling duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraal, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van tevoren twee ibuprofen of Aleve Feminax in te nemen.
Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst.
Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.
Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last ondervinden van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen. Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

Nacontrole

Na plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, die zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt.

Spiraal verwijderen

Indien je je spiraal wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraal ben je direct weer vruchtbaar.

Informatie verschillende spiralen

Hormoonvrij & hormoonhoudende spiraal

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraal (T-Safe, Multi-Safe (short) ) en het hormoonspiraal (Mirena en Kyleena).

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraal is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden.

Het T-Safe koperspiraal is zeer betrouwbaar en als enige spiraal geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Het T-Safe spiraal is het meest gebruikte koperspiraaltje in Nederland en geniet de voorkeur van het Nederlands Huisartsen Genootschap.

Het Multi-Safe (short) koperspiraal is geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. De short variant is vanwege de kleine afmeting geschikt voor de kleinere baarmoeder (uteruslengte <6 cm).

Het Ballerine koperspiraal wordt niet aangeraden als spiraal om te plaatsen.

Met een koperspiraal behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies blijvend iets toenemen. Raadpleeg de websites www.t-safe.nl, www.multi-safe.nl en www.ballerine.nl voor een overzicht van de bijwerkingen.

Een koperspiraal werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel.

Als je je bij ons aanmeldt voor een spiraal, dan maken wij direct een afspraak voor op de praktijk en sturen wij je een vragenlijst. Vervolgens bestellen wij het spiraal en zorgen we dat hij op tijd op de praktijk is zodat hij bij je afspraak geplaatst kan worden.
De koperspiraal zijn op recept verkrijgbaar of online te bestellen via https://titushealthcare.nl/webshop. Online bestellen is alleen een optie als je niet aanvullend verzekerd bent en niet voor vergoeding in aanmerking komt.
Indien je wel aanvullend verzekerd bent, wordt in de meeste gevallen het spiraaltje vergoed door de zorgverzekeraar. Er dient dan een recept voorgeschreven te worden. Het T-Safe spiraal kost € 69,-, de Multi-Safe short € 52,-.

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraal geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van het hormoon en doordat het spiraaltje een ‘vreemd voorwerp’ in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd.

Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.
Er zijn twee soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Bijwerkingen die bij het hormoonspiraal het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

Indien je aanvullend verzekerd bent kom je in de meeste gevallen in aanmerking voor vergoeding door de verzekeraar. Je dient dan met een recept het spiraal af te halen bij de apotheek. Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer € 150,-.

Pretechobon kado bij inschrijven!

Schrijf je nu in voor een eerste afspraak en ontvang een echobon
ter waarde van € 25,- te besteden bij Echobaby Breda!